Papír Box főoldal

Bérmálás

A katolikus egyházban a bérmálás (latinul confirmatio, jelentése ’megerősítés’) olyan szertartás, melynek során kézrátétel vagy felkenés útján közvetítik a Szentlélek ajándékait a bérmálkozó számára. A Szentlélekben megerősítés keresztény felekezetek által használt általános elnevezése konfirmáció, a magyar és a környező szláv nyelveken a katolikus konfirmációt bérmálásnak nevezik. 

A bérmálás egy olyan szentség, amelyben a megkeresztelt megkapja a Szentlélek ajándékát, erőt és küldetést kap, hogy Krisztus élő tanúja legyen az Egyházban és a világban. A bérmálásban részesülők elkötelezik magukat az egyházi közösségben való életre, Jézus tanítványainak iskolájában. A bérmálás a szentmise keretében törénik.

A bérmálás a katolikus, ortodox, antikhalkedóni és anglikán felekezeteknél szentség. A katolikusoknál a hét szentség egyike.

Bérmáláshoz a 14. életévét betöltött személy járulhat. Az ortodox egyházban mindig a kereszteléssel együtt végzik.

A bérmálkozó bérmanevet választ a bérmálkozás előtt. Ez a név lehet a bérmaszülő neve, de lehet egy olyan szentnek is a neve, aki közel áll a bérmálandóhoz, akinek élete példaértékű, követendő.


2termék 12
2termék 12