Papír Box főoldal

Ceruzák

A ceruzák kategóriájában megtalálja azokat az írószereket, amik íráshoz és/vagy rajzoláshoz szükségesek.

A legtöbbet elhangzó kérdés, hogy a grafit ceruza milyen keménységű legyen? Íráshoz a legalkalmasabb a HB-s, rajzoláshoz pedig a több B-s, például a 4B-s.

Fő szabály az, hogy minél nagyobb a B-s szám, annál puhább a grafit, annál sötétebben tudunk vele rajzolni és minél nagyobb a H-s szám, annál keményebb a grafit, azokkal halványan tudunk írn és rajzolni. A ceruzákat próbáltuk minél több tulajdonság (márka, keménység, vastagság, test formája, kiszerelés, különleges tulajdonság) alapján beparaméterezni, hogy könnyedén és gyorsan ki tudja választani nálunk az Önnek legmegfelelőbbet. 

A színes ceruzáknak nincs keménységi besorolása, azok egyfajta keménységűek. Bár érzésre vannak puhább, szebben fogó színes ceruzák és vannak karcolósabb típusok, de ezek inkább a minőségtől és a pigmentektől függnek. Nem biztos, hogy egy olcsóbb kategóriájú színes ceruza karcolni fog. Sajnos találkoztunk már nagy neves, drága márkánál is karcolós színes ceruzával. Vastagságra kétféle ceruza létezik, a normál és a vastagabb, másik nevén jumbo ceruza. A vastagabb színes ceruzákat kicsiknek és általános iskola első osztályosainak ajánljuk, könnyebb fogása, megmarkolása miatt. A legeslegkisebbeknek a Stabilo Woody ceruzákat ajánljuk, mert könnyű megfogni őket és nagyon szépen siklanak a papiron, kiemelkedő fedést biztosít a papiron.

A ceruzák külseje lehet fa, műanyag vagy csak egy lakkréteg, mint a Progresso ceruzák esetében. Ezeknél a ceruzáknál nagyon figyelni kell a leesésre, mert azonnal több darabba törik. Általában jellemző minden ceruzára, hogyha leejtik akkor belül a ceruzabél darabokra törik és emiatt fordul elő az, hogy a ceruza hegyezésénél mindig kitörik a ceruza hegye. Sok szülőtől halljuk, hogy de az én gyerekem nem ejtette le egyszer sem. Ha az iskolában a padról véletlenül leeseik a tolltartóval együtt a földre, már akkor is eltörhet benne a bél. Hallottunk extrémebb eseteket is, amikor fociznak a tolltartóval vagy dobálják a táskájukat a gyerekek, de sokszor panaszkodnak a szülők, hogy elcserélik, elveszik, kidobják, ellopják egymás ceruzáit, hegyezőit, radírjait a gyerekek, hiába van akár névvel is ellátva. 

Szerencsére vannak nagyon jó minőségű, kevésbé törő ceruzák, amik vagy törésvédelemmel vannak ellátva vagy az egész ceruza egy famentes, esetleg műgyanta bevonattal készül, hogy a grafitbél épségben maradjon a ceruzán belül. Nem utolsó sorban még az örök ceruza is jó megoldás, amit nem kell hegyezni és sosem fogy el. Picit halványabban ír, mint egy HB-s ceruza, de radírozható.

A postaironok neve nem véletlenül lett ez, ugyanis régen a postákon használták őket. Ez a kétvégű, kétszínű ceruza ma már elengedhetetlen kelléke az általános iskola első osztályos tanulói számára. Általában harmadik osztályig kérik a tanárok és kétféle vastagságban kapható ez is, normál és jumbo méretben, de elsősorban a jumbot használják a könnyebb fogása miatt. A kisiskolások a betűk könnyebb elkülönítéséhez a mondat eleji nagybetűt pirossal jelölik, míg a mondat folytatása kék színnel történik a kisbetűk megkülönböztetésére.