Papír Box főoldal

Filctollak, markerek

Napjainkban nagyon sokféle filctoll létezik és nehéz kiigazodni, hogy melyik mire jó. Megpróbálunk segítséget nyújtani hozzá, hogy a megfelelőt válassza!

Az alkoholos markerek többféle felületre alkalmasak (pl: műanyag, üveg, fém, fa), de dörzsölés hatására eltűnhetnek. Ha végleges jelölésre használná, ami nem eltávolítható, akkor a lakkfilcet válassza. A lakkfilc hasonló, mint a körömlakk, sűrű festékanyag, ami csak oldószerrel távolítható el. A lakkfilceket minden használat előtt fel kell rázni, hogy a benne lévő golyó tökéletes elegyet alkosson a festék és az olajbázis között. A lakkmarkereket első használatkor, felrázás után, függőlegesen tartva be kell nyomkodni a rugós hegyét egy papiron addig, amíg fel nem szívja a festéket. Ezek a festékek nagy fedőképességűek és átláthatatlanok.

A tűfilcek nevükkel megegyezően tűvékonyságúak, hogy a legapróbb, legtökéletesebb jelölést vagy esetleg műszaki rajzot készítsük el vele. A tűfilcek vízbázisúak, azaz a ruhánkból kimoshatóak, de az alkoholos filcek között is találunk tűvékonyságú hegyet, ezek az "S"-es filcek, azaz superfine. Az eggyel vastagabb alkoholos filcek jelölése az "F"-es, azaz fine. Minimális különbség van az S-es és az F-es filcek között. A harmadik méret az "M"-es, azaz medium. A három közül ez a legvastagabb kivitel, de íráshoz, feliratozáshoz tökéletes.

A táblafilceket angol nevével (whiteboard marker) azonosan fehér táblára használjuk, ami nyom nélkül letörölhető egy hozzávaló száraz szivaccsal. Kerek és vágott heggyel is kapható és különböző vonalvastagsággal létezik. Prezentációhoz, iskolákba, előadásokra, bemutatókra, de akár otthoni tanuláshoz, rajzoláshoz is kiválóak. Messziről jól látszódnak és egyre szélesebb színskálával érhetőek el. 

A folyékony kréta is letörölhető, de teljesen másra használjuk, mint a táblafilceket. Másik nevén krétafilc csak vizes ruhával törölhető le nyom nélkül. Az iskolai poros kréta folyékony megfelelője. Sima felületekre, üvegre, tükörre, kirakatüvegre is ideális. Akciók, menük, árak, nyitvatartások kiírásához, dekorálásához. Olyan helyeken, felületeken a legjobb dolgozni velük, ahol sűrűn kell a kiírást változtatni, cserélni. Kétféle vastagságban kaphatóak.